Yhteystiedot

Juha Laukkanen
Puh/Tel +358 41 708 5055 laukkanensytkyt@gmail.com


Hammasseikkailu

hammas200p_sk.jpgNukkesatumme Mikosta ja Hammasnoidasta, joka keräilee likaisia hampaita. Mikko ei jaksa eräänä iltana pestä hampaita ja siitä alkaa hammasseikkailu Mikon suussa Hammasmaassa....

Hampaiden harjauksesta on tehty tutkimus 40 maassa ja Suomi sijoittuu 3. viimeiselle sijalle. Produktiomme on siis tärkeä.

Myytti hammaskeijusta on tunnettu useissa länsimaisissa kulttuureissa. Espanjassa keijun tilalla on hiiri, jonka nimi on Ratoncito Pérez (syntyi Argentiinassa). Uskomus lienee syntynyt tarpeesta lievittää maitohampaiden lähtemiseen liittyviä pelkoja liittämällä siihen positiivinen elämys.

Kantaesitys Porissa, tammikuu 2009.
Kesto 20 min.


Lue Savon Sanomien 28.3.2009 lehtikirjoitus tästä (PDF, 490kt)
Julkaistu Savon Sanomien luvalla.


    
Kati-Susanna, Paikallislehti Inarilainen 13.1.2010
Lasten hampaiden harjaamiseen etsittiin motivaatiota sadun avulla: Hammasmummo taltutti ilkeän Hammasnoidan

Ivalon päiväkodin ja esikoulun lapset pääsivät maanantai-aamuna mielikuvitusmatkalle Hammasmaahan. Matkaoppaana lapsilla toimi Juha Laukkanen helsinkiläisestä Nukketeatteri Sytkystä. Laukkasen nukkesatu Mikosta ja likaisia hampaita keräilevästä ilkeästä Hammasnoidasta tempaisi välittömän yleisön mukaansa heti ja kertoja sai kuulla myös yleisön tarinoita.

- kun minulta lähti kerran hammas, niin isi laittoi sen tyynyn alle ja se oli yön aikana muuttunut rahaksi, yleisöstä kerrottiin.

hammasseikkaulu_pello2010.jpgNukkesadussa Mikko-poika ei eräänä iltana jaksanut pestä hampaitaan ja hammaseikkailulle Mikon suussa sijainneeseen Hammasmaahan lähdettiin pojan haukotellessa. Hammasmaassa mellastanut Hammasnoita talttui kuitenkin neuvokkaan Hammasmummon avulla, joka ymmärsi ottaa laivalastillisen hammasharjoja avuksi ja harjasi Mikon hampaat puhtaiksi.

- Voihan kaalilaatikko ja Voihan mämmi, manasi Hammasnoita kun se huomasi kuinka Mikon hampaat kiilsivät kauniin valkoisina ja lennähti Mikon haukotellessa suusta ulos.

Esityksen lopuksi yleisö joutui vielä pohtimaan hampaiden kannalta terveellisiä välipala- ja juomavaihtoehtoja. Sellaisia olivat muun muassa omena, viinirypäleet, valkosipuli. Parhaaksi janojuomaksi valittiin vesi, vaikka maidonystäviäkin joukusta löytyi.

Tutkimustuloksista syntyi tilaus kertomukselle
Laukkasen mukaan nukkesatu syntyi suuhygienistien pyynnöstä sen jälkeen kun Maailman terveysjärjestö WHO oli julkaissut vuonna 2002 tutkimuksen, josta ilmeni että suomalaisnuoret olivat 35 maan joukossa kolmanneksi huonoimpia hampaiden harjaajia. Taakse jäivät ainoastaan Liettua ja Malta.

- Sadun idea on yksinkertainen, mutta asia on tärkeä. Onhan se järkyttävää, että me suomalaiset olemme niin laiskoja hampaiden harjaajia. Ja varsinkin isät ja -pojat, Juha Laukkanen sanoo.

Satoja esityksiä ympäri Suomea
Mikon ja Hammasnoidan nukkesatu sai ensi-iltansa vuosi sitten Porissa ja sen jälkeen Juha Laukkanen kertoo kiertäneensä esittämässä sitä ympäri Suomea. Ivalossa satu nähtiin maanantaina kolmesti ja sen näkivät päiväkodin lasten lisäksi myös perhepäivähoidossa olleet lapset, ala-asteen esikoululaiset ja 1- ja 2-luokkalaiset sekä Törmäsen pienimmät koululaiset. Tiistaina Mikko-nukke seikkaili Inarin kirkonkylällä. Esitysten jälkeen Ivalon hammashoitola järjesti koululaisille vielä harjausopetusta, jossa lapsia opetettiin harjaamaan hampaat oikein.

Kahden miehen Nukketeatteri Sytkyt on Juha Laukkasen ja teatteriteknikko Arto Ollikaisen kiertävä ammattiteatteri, joka täyttää tänä vuonna 25 vuotta. Vuosittain se järjestää esityksiä lähes 250 muun muassa päiväkodeissa, lastenjuhlissa ja sairaaloissa. Kotimaan lisäksi teatteria työllistää myös myös ulkomaille suuntautuvat esiintymismatkat.


Lapin Kansa 29.4.2009, Merja Vehmas, Rovaniemi
Hammasnoita hyppäsi päiväkotiin riehumaan

Valistusta satuillen: Nukketeatteri kiertää antamassa harjausoppia

Mikon isä lukee illalla lehteä ja huikkaa pojalleen Mikolle, että käypäs hakemassa keittiöstä iltaruokaa ja harjaa sitten hampaasi. Mutta Mikko ei viitsinyt eikä jaksanut harjata. Eikä isäkään viitsinyt tarkastaa, onko mikko hoitanut hommansa.

Kun Mikko meni nukkumaan, kaikki päivän ruuat jylläsivät hänen suussaan. Se oli melkoista menoa ja sai Hammasnoidan nauramaan. Se kun tykkää likaisista ja tummista hampaista. Hammasnoita aikoikin rakentaa itselleen linnan Mikon hampaaseen.

Mutta Hammasmaassa asunut Hammasmummo ehti hätiin. Laivalastillinen hammasharjoja hyökkäsi Mikon hampaiden kimppuun harjaten ja jynssäten.

Voihan mämmi! Huudahti Hammasnoita huomatessaan kuinka hampaat kiilsivät kauniina. Ja kun Mikko haukotteli, se lenteli kaaressa suusta ulos.

Pakko toimia
Helsinkiläis-kuopiolainen Nukketeatteri Sytkyt eli Juha Laukkanen on kiertänyt vuosikymmeniä ympäri Suomea ja maailmaa nukketeatteria ja -oopperaa esittäen. Lappilaisillekin Sytkyt on tullut tutuksi muun muassa Lapin kamariorkesterin kanssa tehdystä Pähkinänsärkijästä ja Muumi-näytelmästä.

Tiistaina Laukkanen oli Rovaniemellä Teerikallion ja Katajarannan päiväkodeissa esittämässä suuhygienistien tilaamana valistusnäytelmää, joka kertoo mitä tapahtuu, kun hampaita ei harjata.

Laukkanen on esittänyt Hammasseikkailua jo 90 näytöksen verran ympäri Suomea ja homma jatkuu Rovaniemellä ja Sodankylässä elokuun lopussa. Syksyllä Unicefin hyväntahdonlähettiläs vie hammassadun englanninkielisenä Aasiaan.

Laukkanen kertoo innostuneensa asiasta huomattuaan, miten tarpeeseen hampaiden harjausinfo tulee ja kuinka innostuneesti se otetaan vastaan.

- Pakkohan tässä on jotain tehdä, kun me suomalaiset olemme niin hirveän huonoja hampaiden harjaajia. Huonoimmasta päästä, Laukkanen nauraa.

Katajarannan päiväkodissa Mikon, Hammasnoidan ja Hammasmummon seikkailua pääsivät seuraamaan 4-6 vuotiaat.

Nyt mä muistan
Joukko oli hiiren hiljaa. Kiljahteli. Tunki sormet suuhun, Ja nauroi.

Laukkasen Mikko-poika seikkaili sadun päätteeksi torilla ostamassa terveellistä syötävää. Ruisleipää ja mitäs se nyt onkaan. Sellainen kirpeä ja pyöreä, jota käytetään paljon ruuissa päiväkodeissakin.

- Valkosipuli! Ei sipuli.
- Mä en tykkää valkosipulista. Tykkään vain tavallisesta.
- Ja mitäs ne nyt ovatkaan, sellaiset vihreät tertuissa kasvavat ulkomaan hedelmät? Porkkanoita!

Kun eväät oli ostettu, pakkasti Laukkanen sadun laukkuunsa. Teatteriyleisö pomppi piirtämään siitä kuvia.

- Mulla on hammasharja kotona.
- Ja mulla on kaksi, keltainen ja vihreä! Mulla on neljä harjaa.
- Ja mulla on harja vanhassa ja uudessa kodissa!
- Ja mä harjaan aamulla ja illalla.
- Mä en harjaa aamulla. Meidän isi ei ikinä muista harjata hampaita. Mut nyt mä muistan.