Lohikäärmeseikkailu Vesi yhdistää - vesi erottaa
Nukkenäytelmä aasialaisista saduista, joiden teemana vesi.
Klikkaa kuva suuremmaksiLohikäärmekuningas Long asuu syvällä meren syvyyksissä palatsissaan. Eräänä päivänä tulee hätäsanoma Thaimaasta. Prinsessa Sita tarvitsee apua meren pahoja henkiä vastaan. Lohikäärmehän on Kiinassa sateen ja yleisemminkin veden jumala. Jännittävä uusi nukkesatu, jossa yhdistetään aasialaisia nukketyyppejä, musiikkia ja tarinoita.
Vuodesta 2006 tulee ainutlaatuinen aasialaisten kulttuurien vuosi Suomessa, kun Suomen ulkoasiainministeriö on valinnut Ihminen ja kehitys -tapahtuman teemaksi Aasian. Lisäksi syyskuussa pidetään Suomessa ASEM-huippukokous, johon liittyy koko vuoden kestävä kulttuuriohjelmien kokonaisuus. Lasten ohjelma on omistettu Intian valtamerta ympäröiville kulttuureille, joista monet joutuivat järkyttävällä tavalla kokemaan meren tuhoisuuden viime vuoden tsunamissa. Kuten tunnettua meret eivät vain erota kansoja ja maita toisistaan, ne myös yhdistävät niitä. Tämä pitää erityisen hyvin paikkansa Intian valtameren kohdalla. Merireitit ovat yhdistäneet Intian, Sri Lankan ja Kaakkois-Aasian toisiinsa jo yli kahden vuosituhannen ajan.
Sytkyjen ohjelmistoon on neljän vuoden aikana koottu klassisia aasialaisia tarinoita, jotka esitetään alkuperäisillä aasialaisilla nukeilla. Nukkenäyttelijä Juha Laukkanen on opiskellut ympäri Aasiaa nukkemestareiden johdolla nukkeliikuntaa.
Kyynelten saarelta barrikadeille 23.3.2006, Eija, Viidesrooli-nettikritiikki
Miten pitkän matkan voikaan tehdä puolessa tunnissa. Kun teatterisaliin puhalletaan yhteisvoimin valot takaisin, porvoolaispäiväkotien lapset ovat matkanneet Sri Lankasta Thaimaan ja Jaavan kautta Kiinaan.
Lapsia väitetään yleisöistä vaikeimmaksi, mutta kun se ottaa esityksen omakseen, eläytyvämpiä katsojia saa hakea. Se päti tänäkin aamuna, kun olin seuraamassa nukketeatterin keinoin toteutettua tarinaa köyhästä kalastajasta ja meren mahdista. Aasialaisista saduista koottu Lohikäärmeseikkailu on näyttelijä Juha Laukkasen ja teatteriteknikko Arto Ollikaisen uusin nukkenäytelmä, jonka punaisena lankana toimii Kaakkois-Aasiaa runsas vuosi sitten kohdannut tragedia, tsunamiaalto.
En voi kuin hämmästellä Laukkasen kykyä kohdata pienet katsojansa tavalla, joka sekä kunnioittaa lasta että luottaa tämän kykyyn ymmärtää omasta arjesta poikkeavia asioita, tapoja ja tapahtumia. Mikä parasta, Lohikäärmeseikkailu on aito satu, jossa taitavasti toteutetun ääni- ja valomaailman lisäksi käytetään hyväksi myös katsojien mielikuvitusta. Kangaskaistaleesta, kahdesta sulasta ja paperipalasta kasvaa äkkiä sanansaattaja, meren yli kirjettä kuljettava lintu, joka perille päästyään varoittaa suuresta vaarasta. Ja voi sitä jännitystä, kun esiin ilmestyy kiinalainen lohikäärme, jonka silmät palavat kuin kekäleet.
Kun kyynelten saarelta alkanut tarina päättyy (onnellisesti, kuten hyvät sadut aina), Laukkanen kiittää yleisöään thaimaalaisittain, kämmenet yhdessä ja kevyesti kumartaen. Katsomossa syntyy välittömästi aaltoliikettä, kun lapset toistavat suorastaan liikuttavan keskittyneesti sadun aikana opitun tervehdyksen. Asennekasvatusta? Kyllä vain, ja mitä hurmaavimmalla tavalla.
|