Kuopion museon yhteistyö
Pyöreän tornin tarina, myöhemmin Sivellinsatu eli Kuopion historiaa lapsille Ensimmäinen esitys vuonna 1990, viimeinen vuonna 2001. (Tätä voisi kai sanoa draamapedagogiikaksi.) "Nukkenäytelmässä, jossa nuket ovatkin siveltimiä, Kuopion museon perusnäyttelyt heräävät eloon. Sadun kautta lapsille avautuu uusi näkökulma Kuopion historiaan. Satujen tapaan tarina liikkuu vapaasti ajassa ja paikassa. Näytelmän sankari on kuopiolainen taiteilija Ferdinand von Wright, joka seikkailee sadan vuoden takaisessa Kuopiossa. Näytelmä tutustuttaa katsojansa myös Ferdinandin maalauksiin.
Esityksen jälkeen museon oppaat vievät lapset tutustumaan sadun oikeisiin tapahtuma- paikkoihin: talvimetsän hämärään, savutupaan ja Alli Karvosen kahvikauppaan. Kierroksen aikana nähdään myös oikeita Ferdinand von Wrightin maalauksia."
Käsikirjoitus Ritva Starck ja Juha Laukkanen. Tuottaja museolehtori Irene Moilanen. Esitys Juha Laukkanen / Sylvi Koponen. Lavastus pukusuunnittelija Pasi Räbinä, joka toimi museossa aukipitohenkilökunnan vapaapäivien lomittajana. Tekniikka Arto Ollikainen.
Käsikirjoitus tehtiin Kuopion museon perusnäyttelyiden pohjalta. Oppaina toimivat (teatterilta lainatuissa vaatteissa) mm. Minna Canth (Ritva Rönkkö) ja Elisabet Järnefelt (Sirkka Kuivalainen). Tarinan ensimmäiset esitykset olivat alakerran tornihuoneessa, jossa oli esillä museoon tallennettu Birgit ja Frans von Wrightin kokoelma, joka käsitti kymmenen Ferdinand von Wrightin ja yhden Magnus von Wrightin teosta). Kun tilaan tuli kauppa, niin esitykset olivat kokoussalissa. Wrightien teoskokoelma ei ole enää esillä Kuopion museossa.
Jouluevankeliumi Kuopion museossa vuodesta 1994 alkaen eli joulu 2007 oli 14. esitysvuosi. Mieli hiljentyy jugendtyylisen museon kaunista portaikkoa noustessa. Kiipeämme kolmanteen kerrokseen odottamaan Jouluevankeliumin alkamista. Odotellaan vielä hetki tuvan ulko-ovella ja kohta tonttu tulee kutsumaan sisälle! Museon opas tonttulakissaan johdattelee aikuiset savutuvan penkeille ja lapset lattialle. Tuuli vinkuu tuvan nurkissa, vaimenee vähitellen ja kuopiolaisen Marko Salmelan kaunis musiikki valtaa tilan. Kertojatonttu Juha Laukkanen on mietteliäs, sytyttää kynttilän. Hän ottaa suuren kirjan, jonka aukeamilta löytyvät joulun kertomuksen tapahtumapaikat. Musiikki, joulunkellojen kilinä, kynttilät ja herkkä joulun kertomuksen esitys lumoavat katsojat hiljentymään.
Idea Juha Laukkanen, ohjaus Sina Kujansuu, musiikki Marko Salmela, visualisointi Jan Hutsch, kertoja Juha Laukkanen. Esitys voidaan järjestää museon tunnelmalliseen saliin, jonne myös liikuntaesteiset pääsevät. Kesto 20 minuuttia. Yli 3-vuotiaille.
Nukketeatteri Sytkyt 10 vuotta 26.11.1995-28.1.1996. Museon 4. kerroksessa näyttely Nukketeatteri Sytkyjen nukeista ja lavasteista kymmenen vuoden ajalta. Näyttelyn satumaailman on suunnitellut ja rakentanut nukketaiteilija Mirjami Skarp.
Sytkyt 15 vuotta Kuopion historiaa kuvaavien teatterinukkien pienoisnäyttely 15.8.2000 - jatkuu
Lipastotarina eli Lasten oma uninäytelmä Syyskuussa vuonna 2000 "Lipastotarinassa tutustumme vanhan lipaston asukkaisiin. Yöllä mm. herra Sulkakynä haluaa kirjoittaa sadun keinuhevoselle, jota ei nukuta?" Teksti ja toteutus Juha Laukkanen, visualisointi Anne Peltomaa työryhmänsä kanssa (Savonlinna) ja Arto Ollikainen, musiikki Leena Hurri, tekniikka Arto Ollikainen. Kesto noin 25 min., 3-8 -vuotiaille.
Aurinkotanssi eli Lasten oma pääsiäisseikkailu 8.-10.4.2001 "Aurinkotanssi on suunnattu koko perheelle 3-vuotiaasta ylöspäin. Kesto noin 30 min, jonka aikana askartelemme virpomisvitsat. Aurinkotanssissa nukkenäyttelijä Juha tutustuu yhdessä yleisön kanssa suomalaisen kansanperinteen ja uskomusten avulla pääsiäiseen. Lopuksi aurinko voittaa talven pimeyden. Auringon säteet tanssivat kiiltävillä hangilla saaden pääsiäisruohonkin kasvamaan." Idea ja toteutus Juha Laukkanen, kansanperinneosuudet Outi Vuorikari, visualisointi Arto Ollikainen. (Kaurat pantiin kasvamaan 9 päivää ennen esitystä).
Tuttijuttu eli pukin markkinamatka 30.9.-2.10.2001 Esitykset soveltuvat noin 1-vuotiaasta alkaen kaikenikäisille. Näytelmää on suunniteltu yhdessä päivähoitohenkilökunnan kanssa. siinä on pienille sopivia toistoja ja pävärit käydään läpi kiehtovassa seikkailussa. Esitys kestää noin 20 minuuttia.
Eläinsatuja 26.1.2003 Kuopion museon Sienimetsässä. Esityksen kesto on noin 15 minuuttia ja se sopii parhaiten 3 - 6-vuotiaille.
Tassutarinat 6. - 8.9.2004 "Ambrus-karhu saapuu Kuopion museon Sienimetsään syyskuussa. Ambrus haluaa unelmoida ja siksi hän nukkuu pitkät talviunet. Ambrus unelmoi tärkeistä asioista kuten esimerkiksi hunajakakusta." Nukketeatteri Sytkyt on saanut oikeudet transylvanialaisen kirjailija Sandor Kanyadin Tassutarinoiden suomenkieliseen kantaesitykseen.
Sytkyt 20 vuotta Nukketeatteri Sytkyt on Juha Laukkasen ja teatteriteknikko Arto Ollikaisen kiertävä ammattiteatteri. Sytkyt perustettiin 20 vuotta sitten ja nykyään esityksiä järjestetään niin koti- kuin ulkomailla. Vuosittain esityksiä on lähes 250 kappaletta, mm. päiväkodeissa, lastenjuhlissa ja sairaaloissa.
Juha Laukkanen on valittu myös Unicefin hyväntahdon lähettilääksi. Lisäksi työtehtäviä tulee usein ulkomaille Suomen suurlähetystöiltä ja kotimaisilta suuryrityksiltä. Tutuksi ovat tulleet esiintymismatkoilla mm. Thaimaa, Singapore, Egypti ja Kiina. Kesäisin ohjelmistoon kuuluu lapsille esitettävät nukkeoopperat. Aikaisempina kesinä Savonlinnan Oopperajuhlilla on nähty mm. Wagnerin Siegfried, Reininkulta, Lentävä Hollantilainen ja Verdin Naamiohuvit.
Kissaseikkailu Kuopio Tanssii ja Soi -viikolla 21.-23.6.2005 "Nukketeatteri Sytkyjen Juha Laukkanen on sovittanut hellyttävän tarinan kulkukissan retkistä neljänä vuodenaikana varjoteatterisaduksi. Lorut on riimitellyt Anna Hanski ja varjonuket on valmistanut nukketaitelija Tua Hautamäki. Teija Sopanen on kirjoittanut tarinan oikeasta kulkukissasta, joka nykyisin viettää eläkepäiviä Suomenniemellä."
Prinssejä ja hirviöitä Nukketeatteri Sytkyjen 20-vuotisjuhlanäyttely Kuopion museon tornissa 19.8.-18.9.2005
Apinakapina Nukketeatteri Sytkyt esittää apinakuningas Sun Wukongista kertovan vauhdikkaan sauvanukkenäytelmän Apinakapina. Nukkenäyttelijä Juha Laukkanen esittää näytelmän Kantonin nukketeatterin valmistamilla aidoilla kiinalaisilla nukeilla. Aasia Helsingissä -festivaalin hallintojohtaja Veli Rosenberg on koostanut näytelmäkäsikirjoituksen Wu Zhengenin 1500-luvulla kirjoittaman seikkailuromaanin Matka länteen pohjalta.
Takkiseikkailu pienestä pojasta suureksi mieheksi - J.V. Snellmanin elämää Esityksiä vuonna 2006. Esitys kuului Kuopion kaupungin ja Valtioneuvoston kanslian J.V. Snellman 200 -juhlavuoden ohjelmistoon. "Kuuletko historian havinaa? Tule kuuntelemaan sinisen frakin tarinaa. Tuo historian taikaa sininen takki, sehän onkin Snellmanin oma frakki." "Esitys on aikamatka 200 vuoden taakse, mutta nukketeatteri Sytkyt osaa johdatella pienetkin lapset tajuamaan ajan kulua. Euro tuli neljä vuotta sitten - mitä oli ennen sitä, presidentinvaalit olivat kuusi vuotta sitten -mitä hallitsijoita oli ennen presidenttiä, Juha on 46 vuotta - entä katsoja itse, auto tuli sata vuotta sitten - mitä oli ennen sitä? Entä 200 vuotta sitten? Snellmanin elämänvaiheet alkavat syntymästä, kiertävät kouluvuosien kautta ulkomaanmatkoihin ja muuttoon Kuopioon. Siellä hän menee naimisiin ja saa lapsia. Satu on hyvin elämänläheinen ja näyttää Snellmanin inhimillisen puolen. Valtio-opista ei puhuta, mutta sivistyksestä kylläkin. Satu saa lapset loistavasti mukaan vuoropuheluun ja aikuisillakin asiayhteydet kiteytyvät paikoilleen." Tekijät: asiantuntija-apu Outi Vuorikari, visualisointi Marika Tyynismaa, nukkenäyttelijä Juha Laukkanen ja tekniikka Arto Ollikainen.
Satukontti 18.5.2007 Kuopion kaupungin kulttuuripalvelukeskuksen kustantama esitys ja 2.12.2007 Valtioneuvoston kanslian tilaamaan kiertueeseen kuuluva esitys. Satukontti on Anni Swanin satujen ja Sibeliuksen sävelten siivittämä esitys. Se kuuluu valtioneuvoston Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlatapahtumiin ja kertoo lapsen näkökulmasta ajasta ennen maamme itsenäistymistä.
Muistiin koonnut Ritva Rönkkö 7.3.2008
|