Pähkinänsärkijä
Musiikki: P. Tsaikovski Nukketeksti ja ohjaus: Tadeuz Pajdala (Puola) Visualisointi: Opolen nukketeatterin työpaja (Puola) Nukkenäyttelijä: Juha Laukkanen
Klara-tyttöä jännittää joulu. Hän näkee unessa ilkeän kolmipäisen hiirikuninkaan ja Pähkinänsärkijä-nuken taistelun. Pähkinänsärkijä voittaa ja lopuksi he matkustavat lelumaahan.
Ensi-ilta 11.11.1985
Radio Yle1 kuunnelmaversion ensiesitys 14.12.2002. Tuottaja Elina Heiskanen.
Lisäksi Pähkinänsärkijä kiersi Lapin kiertueella kahtena syksynä Lapin kamariorkesterin kanssa.
Pähkinänsärkijä kiersi Aasiassa 2007.
Pähkinänsärkijä murtaa marraskuun Nyt ei olekaan kyseessä Pähkinänsärkijä-baletti, vaan Nukketeatteri Sytkyt ja Juha Laukkanen, joka esittää vanhan tarinan Suomen Kansallisteatterin ylälämpiössä. Lue koko tarina vuodelta 1014 Apu-lehden blogista...
Sytkyt käynnisti joulun Pähkinänsärkijällään HS Kulttuuri 9.11.2014 Jussi Tossavainen & Krista Mäkinen
Pähkinänsärkijä kuuluu jouluun kaikkine eri versioineen. Juha Laukkasen nukketeatteri Sytkyt käynnisti joulun odotuksen omalla särkijällään Kansallisteatterin lämpiössä. Ja tulipa lämmin jouluolo pienessä intiimissä esityksessä innokkaiden lasten keskellä.
Ei yhden miehen nukketeatteri-kertoja-esitys ole tietenkään mikään Kansallisbaletin spektaakkeli, mutta siinä sen viehätys onkin. Se on kuin vanhan ajan sadunkerrontaa.
Siinä Laukkanen on suorastaan mestari. Hän pitää kuulijoitaan hyppysissään, huomioi heidät ja reagoi kommentteihin.
Myös Kansallisteatterin miljöö tietenkin huokuu hurmaavaa vanhanaikaisuutta, mikä tuo Fanny & Alexander -efektin mukanaan. Ei tarvita kikkoja, appseja eikä tykkäämisiä. Lapsiyleisö elää tarinassa mukana, ja meitä aikuisiakin nauratti ja viihdytti Laukkasen intensiivinen ja sympaattinen kerronta.
Lapset saavat tuoda omat joulukoristeensa esityksessä käytettävään joulukuuseen. Oli siellä yksi norsukin. Mikäs siinä.
Pelkistetyssä ja selkeässä tarinassa Klaara-tyttö saa joululahjaksi pähkinänsärkijänuken, minkä me aikuiset tietysti jo tiedämme. Tulee se kauhea hiiriarmeija, mutta tässä versiossa sen kukistaa pähkinäarmeija!
Pähkinänsärkijän karakteritanssitkin nähdään kekseliäästi sovellettuina. Leluhaitari saa esimerkiksi edustaa Venäjää, ja lapsille annetaan ilo keksiä, mistä maasta kulloinkin on kyse.
Tarinankerrontaa tarvitaan, tavalla tai toisella. Juha Laukkasen tapa lämmittää aikuistakin marraskuun räntäsateissa. |