Yhteystiedot

Juha Laukkanen
Puh/Tel +358 41 708 5055 laukkanensytkyt@gmail.com


Sampo Lappalainen

Topelius: SAMPO LAPPALAINEN

sampo_lappalainen2009_270.jpgMusiikkinukkesatu Sampo-pojan seikkailusta tunturiluolaan Lapin noidan Hiiden luo. Arto Ollikaisen Revontulivalot, ja tehosteina perinteiset Angelin tyttöjen laulamat (nauha) joiut ja nukkenäyttelijä Juha Laukkasen lapinpukuiset nuket.

Säilyyköhän lumipallo ehjänä kuumassa Savonlinnan kesässä....

Lappiseikkailu valmis!

Kesto n. 20 min, 3-9-vuotiaille.

Sytkyt toi Sampo Lappalaisen Ouluun
Sanomalehti Kaleva Plus 15.12.2009: Neena Kuukasjärvi:

Nukketarinat viihdyttävät vaikkapa joulupukkia odotellessa

Nukeilla on aivan oma tahto! Ne yllättävät jatkuvasti, ja joskus pelleilevät ihan kunnolla kustannuksellani: piiloutuvat ennen esitystä, vaikka varmasti muistin, että laitoin jonkun nuken tiettyyn paikkaan. Tai irrottavat itseltään pään kesken esityksen, vaikka niitä huolletaan ja kunnostetaan säännöllisesti, avautuu nukketaitelija Juha Laukkanen kurittomista työkavereistaan.

Haastatteluhetkellä Laukkanen ja Nukketeatteri Sytkyt on juuri saapunut kahdeksan viikkoa kestäneeltä Aasian kiertueelta Thaimaassa, Vietnamissa, Singaporessa, Malesiassa ja Borneolla.

Kiertue huipentui esiintymiseen Thaimaan kuninkaan syntymäpäivän kunniaksi järjestetyssä festivaalissa, joka järjestettiin Bangkokissa joulukuun alussa.

Esitän mielelläni eurooppalaisia tarinoita nimenomaan juuri Aasiassa. Tarinathan ovat universaaleja, ja hyvä kertomus tempaa mukaansa kulttuuri- ja ikäeroista riippumatta, Laukkanen tietää. Tarina voi hoitaa ja parantaa haavojakin, kuten esimerkiksi tsunamin jälkeisinä aikoina esiintyessäni sain kokea.

Mielelläni vien eteenpäin Suomi-brandia, ja näiden nukketarinoiden kautta tietoa siitä, millaista Suomessa on ja millaisia suomalaiset lapset ovat.

Myös Oulun kaupunginteatterissa lauantaina esitettävässä Sampo Lappalaisessa on sekä eksotiikkaa että jotain kaikille lapsille tuttua.

Sampo oli todellinen menestys Aasiassa, Laukkanen iloitsee. Talvi, lumi ja revontulet kiehtovat lapsia kaikkialla, mutta samoin kiehtoo kertomus lapsesta, joka uhmaa vanhempiaan.

Laukkanen tietää, että nukkien luoma illuusio taipuu kaikkeen, oopperasta historiallisiin kertomuksiin.

Tietenkin täytyy ajatella millaista ja minkä ikäistä yleisö on. Tappeluun ja sen tyyliseen toimintaan en nukkien kanssa lähtisi.

Elävän nuken lumo on kiistaton, ja sen tunnustaa myös niiden kanssa 20 vuotta työkseen touhunnut teatteriammattilainen. Tietyt rajat tässäkin seurueessa esiintyjien välillä kuitenkin pidetään.

Nuket ovat minulle työkavereita, enkä tosiaankaan halua ottaa niitä kotiin mukaan, enkä ainakaan tyynyn viereen, Laukkanen on kauhistuvinaan.

Sytkyjen nukkevarastossa Kuopiossa on vuosien varrelta kertyneitä nukkeja yli 500.

Eri nuket toimivat erilaisilla estradeilla. Alle kymmensenttiset sorminuket sopivat pienimuotoiseen käyttöön - niillä voi esittää vaikkapa sairaalasängyn reunalla. Toisaalta nukketeatteria voi esittää vaikka paperisuikaleilla tai kahvikupeilla.

Nukketeatteri Sytkyjen esitykset ovat pääasiallisesti lapsille suunnattuja, mutta hyvästä tarinasta riittää Laukkasen mukaan iloa kaikenikäisille.

Haluan uskoa sellaiseen entisaikojen tarinaperinteeseen. Mikäpä lievittäisi vaikka joulupukin odottelemisen jännitystä paremmin kuin hyvän tarinan kertominen tai kuunteleminen, lapset ja aikuiset yhdessä?

Neena Kuukasjärvi, Kaleva.plus