Yhteystiedot

Juha Laukkanen
Puh/Tel +358 41 708 5055 laukkanensytkyt@gmail.com


Tarinoita tulesta

Luonto-teema puhutteli lapsia
Iisalmen Sanomat 9.9.2008, Pirjo Nenola

Nukketeatteri Sytkyjen Juha Laukkanen ja srilankalaiseen satuun liittyvä meren kuningas sytyttivät lapsia pohtimaan luonnon merkitystä.

- Sateen jälkeen saa hyvin kalaa, tiedetään Vieremällä.

Nukketeatteri Sytkyt, eli näyttelijä Juha Laukkanen ja teatteriteknikko Arto Ollikainen, oli vierailulla Vieremän kirjastossa maanantaiaamuna.

Tarinoita tulen ympärillä -kokonaisuudesta oli kaksi näytäntöä. Juha Laukkasen esiintymisasun tuliaiheiset kuviot on maalannut Jukka Rintala.

Lapset saivat ensin miettiä, miten aikojen kuluessa tulta on sytytetty. Yleisö tiesi, että kiviä hakkaamalla, puuta hankaamalla ja tikkua raapaisemalla, sytkärilläkin. Lamppuun tulee valo katkaisijasta.

Pienen yhdessä toteutetun lorun kautta Laukkanen siirsi katsojat Sri Lankaan, Tottelemattoman kalastajan seikkailuun,

Teemana sekä siinä että Suomen 90-vuotisjuhlan kunniaksi valmistuneesta Satukontista poimitussa kotimaisessa, routavuosista kertovassa sadussa Miksi kevät ei tullut Suomeen, oli luonto ja sen suojelu.

- Halusin, että esitys on yksi osa suomalaisessa yhteiskunnassa nyt käytävää luonto-aiheista keskustelua, Laukkanen kertoi esitysten jälkeen.

Hän haluaa antaa pohjustusta luontokeskustelulle kodeissa ja kouluissa. Nukketeatteriesitykseen liittyvistä keskustelunpätkistä kävi ilmi, että lapset kyllä Vieremällä tuntevat luontoa ja osaavat lukea sitä. Laukkanen pistikin toivonsa tuleviin sukupolviin luonnon säästäjinä.

Laukkanen kannusti vanhempia keräämään tarinoita lasten ideoiden pohjalta ja viemään niitä eteenpäin. Tarinankerronnan perinteen ei tarvitse katketa, vaikka nykyisin emme enää tarinoikaan nuotion äärellä, vaan vietämme aikaa television ja tietokoneen parissa.

Nukketeatteri Sytkyillä on kantaesitys Kuopion museossa tänään tiistaina. Suomen sodan kahakat avautuvat lapsille näytelmässä Kirjeseikkailu - Nukketeatteri Suomen sodasta. Lapset ihmettelevät siinä Henrikin ja Marin maailmaa 1800-luvun alussa.

- Vaikeaa, Laukkanen huudahtaa kertoessaan, miten kertoa lapsille sodasta.

Tapahtumat seikkailussa alkavat vuodesta 1802, kun Kustaa lV Adolf vierailee Kuopiossa. Isoissa juhlissa Mari laulaa ja pikkuveli Henrik kuuntelee ikkunan takana.

Vuonna 1808 Henrik kirjoittaa sulkakynällä serkulleen Ouluun venäläisistä sotilaista, ja katsojat seuraavat kirjeen matkaa veneellä ja ratsain Kuopiosta Ouluun.

Näytelmä päättyy toukokuuhun 1809. Porvoon valtiopäivillä on tanssiaiset, joissa vieraina Mari ja ikkunan takana taas Henrik.

Borneo ja siellä sijaitseva plantaasi on Sytkyjen seuraavan ulkomaanvierailun kohde.

Laukkanen kertoo menevänsä viikoksi opettamaan lapsia, joiden vanhemmat ovat tulleet plantaasille töihin salaa eikä Malesian valtio siis voi kouluttaa heitä. Avustusjärjestöt kouluttavat lapsia ja plantaasin suursijoittajat myös kustantavat opetusta.

Ulkomaille ensisijaisesti suunnattavana uutena produktiona Sytkyillä on Sampo Lappalainen. Siinä on lasilavasteet, led-valoja ja musiikkina joiut.