Yhteystiedot

Juha Laukkanen
Puh/Tel +358 41 708 5055 laukkanensytkyt@gmail.com


Kultavuori

kultavuoren_prinsessa.jpgNUKEILLA RUDOLF KOIVUN MAAILMAAN
Nukkesatu koko perheelle

Sytkyt iski satukipinää lapsiin
(Raahen Seutu 16.7.2013, Sari Ohinmaa)

Sitähän ei yhtään tiedä, vaikka jostakin eilen Pyhäjoen kirjastossa Nukketeatteri Sytkyjen Kultavuori-esitystä katsoneesta lapsesta tulee seuraava Rudolf Koivu.

Nukketeatteritaiteilija Juha Laukkanen oli ottanut hienosti tämän mahdollisuuden huomioon. Satuesityksensä päätteeksi hän rohkaisi lapsia piirtämään ja kertomaan piirtämistään kuvista eteenpäin.

- Vaikka nyt heti ei tule mitään satua mieleen, niin kyllä ne tulevat, hissun kissun. Ehkä jonakin päivänä teidän satukirjojanne lainataan täältä Pyhäjoen kirjastosta, Laukkanen maalaili.

Esikuvaksi hän nosti Rudolf Koivun, jonka tarina olisi oman virtensä väärti. Vuonna 1890 Pietarissa jouluaattona syntynyt Rudolf sai piirtämisen lahjan, mutta menetti lapsena paljon. Orpo Rudolf kasvoi ilman äitiä, isää ja pikkusiskoa mummonsa hoteissa.

Rudolf oli aika ujo, joten hän meni metsään kynän ja paperin kanssa. Siellä hän piirsi ja pääsi lopulta opiskelemaan Helsinkiin piirustuskouluun. Ja kohta hän sai töitä, teki joulukortteja ja satukirjoja.

Olihan se pieni ihme

kultavuori2.jpgLaukkanen kertoi lapsille kaksi satua, ensimmäisen pilvilinnassa asuvasta Pilvettärestä ja hänen sadepisaralapsistaan Lar, Let, Lir, Lor, Lur, Lyr, Lär ja Lör.

Toisessa sadussa metsässä asunut ilkeä noita vangitsi prinsessan Kultavuorelle, josta eräs poika hänet pelasti.

Laukkanen oli koko ajan oma, lämmin ja tykötuleva itsensä. Hän sai lapset heti ensi hetkestä mukaan jutusteluun, josta oli hyvin hienoinen siirtymä sadun maailmaan. Aivan kuin koko kohtaaminen olisi ollut satua. Yhtäkkiä vain oltiin pilvilinnassa ja ihmeteltiin sadetanssia tanssivaa poppamiestä ja hämmästeltiin miten vesihöyry nousee ilmaan ja muuttuu sateeksi ja kadonnut Lör-sadepisaralapsi pääsee kotiin.

Erinomaista oli se, että Laukkanen ei yrittänytkään piiloutua sermien taakse, vaan oli jämäkästi kertojana muuttuen itsekin violetin viitan avulla noidaksi. Ketään ei kuitenkaan pelottanut - kukas nyt Laukkasta pelkäisi!

Opetus on monessa sadussa tärkeä luu. Lapset saivat osallistua myös siihen mitä opittavaa kummassakin Koivun sadussa oli.
- Joskus kannattaa kuunnella vanhempien neuvoja. Ja kannattaa olla ennemmin kiltti kuin tuhma, Laukkanen varmisti, että opetukset löytyivät.

Esityksen jälkeen Laukkanen puhkui tyytyväisyyttä ja mikäs oli puhkuessa, kun Pyhäjoen kirjaston näyttelytila oli täynnä väkeä.
- Oi kun oli paljon lapsia. Tälle on selvästi tarvetta.

Lue myös lehtijuttu Luumäen Lehdessä 26.9.2013 tästä linkistä...

Rudolf Koivun nukkesatu. Kallio-Lehden elokuussa 2020 juttu tästä...